Αρχειοθήκη ιστολογίου

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

24η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας


Ενας παχύσαρκος κόσμος
Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί παγκοσμίως ως ημέρα κατά της παχυσαρκίας. Ολες οι μελέτες μέχρι και σήμερα δείχνουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνονται. Εχει εκφραστεί ο φόβος ότι αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση, μέχρι το έτος 2030 το 60 - 70% του πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο και το 40 - 50% θα είναι παχύσαρκο. Ο καθηγητής Jaap Seidell, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ένωσης για τη μελέτη της παχυσαρκίας έχει δηλώσει ότι αυτή είναι η φυσιολογική αντίδραση στο ‘αφύσικο’ περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση τροφής και έλλειψη σωματικής άσκησης.


Η νόσος του επόμενου αιώνα
Η νόσος του 21ου αιώνα, χαρακτηρισμός που έχει δοθεί στην παχυσαρκία, σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ, τις υπερλιπιδιαμίες, τις καρδιοπάθειες, την αύξηση της αρτηριακής πίεσης αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου. Δεν πρόκειται για μια απλή μορφή νόσου που μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη ενός φαρμάκου αλλά για ένα πολυπαραγοντικό νόσημα που απαιτεί συλλογική προσέγγιση.
Το γεγονός ότι τα ποσοστά στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια και μας κατατάσσουν πρώτους στην Ευρώπη και από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, αποδεικνύει τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει η παχυσαρκία και στη χώρα μας. Μια χώρα που έχει αποτελέσει υπόδειγμα όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στον αθλητισμό.


Τι είναι όμως παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία ορίζεται ως η περίσσεια λίπους στο σώμα. Λόγω του ό,τι δεν υπάρχει ακριβής και παράλληλα φθηνή μέδοδος προσδιορισμού του σωματικού λίπους, η εκτίμηση της παχυσαρκίας γίνεται με τη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι το πηλίκο του βάρους δια του ύψους στο τετράγωνο.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η κατανομή του σωματικού λίπους. Οταν το λίπος επικεντρώνεται στην κοιλιακή χώρα (ανδροειδής παχυσαρκία) τότε συνοδεύεται και με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών επιπλοκών όπως διαβήτης και υπερλιπιδαιμίες αλλά και καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως υπέρταση και έμφραγμα. Λιγότερο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν όσοι έχουν κατανομή σωματικού λίπους κυρίως από τη μέση και κάτω (μηροί και γλουτοί – γυναικοειδής παχυσαρκία). Ετσι λοιπόν όσοι έχουν την παχυσαρκία μορφής ‘μήλου’, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από όσους έχουν την παχυσαρκία μορφής ‘αχλαδιού’.

Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί
Βλέποντας λοιπόν το πρόβλημα ολοένα να αυξάνει, πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό. Εμφαση θα πρέπει να δωθεί όχι μόνο στη θεραπεία της παχυσαρκίας αλλά κυρίως στην πρόληψη. Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, αλλά και θεραπείας είναι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Οργανώστε τη διατροφή σας, όσο αυτό ειναι δυνατό. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στην ποσότητα, όσο στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε.
· Αποφύγετε όσο μπορείτε τα έτοιμα φαγητά και επικεντρωθείτε στο σπιτικό φαγητό το οποίο μαγειρεύεται χρησιμοποιώντας κυρίως πρώτες ύλες, όπως φρέσκα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά.
· Μειώστε τα λιπαρά στη διατροφή σας. Χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο για την καλή υγεία της καρδιάς, αλλά και αυτό με μέτρο.
· Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών, αυξάνοντας την πρόσληψη αδρά επεξεργασμένων δημητριακών, τα γνωστά σε όλους ολικής άλεσης καθώς και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
· Απομυθοποιείστε τα light προϊόντα. Η κατανάλωση προϊόντων light δε λύνει το πρόβλημα. Μην ξεχνάτε ότι από τότε που τα light μπήκαν στην αγορά, τα ποσοστά της παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί.
Επίσης, πρέπει να τονισθεί και ο βασικός ρόλος της σωματικής άσκησης, η έλλειψη της οποίας αποτελεί βασικό αίτιο και προδιαθεσικό παράγοντα της παχυσαρκίας.
· Φροντίστε να κινείστε όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό δε μεταφράζεται απαραίτητα με εγγραφή σε γυμναστήριο.
· Περπατείστε. Μή χρησιμοποιείτε διαρκώς το αυτοκίνητο ή αλλα μέσα μεταφοράς για τις μικρές αποστάσεις που μπορείτε να διανύσετε περπατώντας. Αφήστε τους ανελκυστήρες και ανεβείτε ή κατεβείτε με τις σκάλες.

Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο νόσος των ενηλίκων
Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι επίσης σε έξαρση. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για τα σύγχρονα ‘παιδιά του καναπέ’ όπως έχουν χαρακτηριστεί τα παιδιά σήμερα. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 30% των παχύσαρκων παιδιών γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες.
Απο τα πρώτα χρόνια της ζωής θα πρέπει οι γονείς να δίνουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους ώστε να υιοθετούνται σωστές διατροφικές συνήθειες. Επίσης θα πρέπει.
· Κάθε χρόνο να ελέγχεται το σωματικό βάρος και το ύψος των παιδιών.
· Τα σχολεία να εξασφαλίσουν, στα παιδιά 1 ωρα σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση
· Να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά για αθλητισμό. Οχι μόνο από πλευράς πολιτείας αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο, όπου οι γονείς θα πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους χρόνο για αθλητισμό, άσκηση και παιχνίδι.
· Να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες για τα κυλικεία στα σχολεία, παρέχοντας στα παιδιά υγιεινές επιλογές.
Ας συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι η παχυσαρκία είναι ΝΟΣΟΣ και ας την αντιμετωπίσουμε ως νόσο.